Minden fotos átesik azon a korszakán amikor loszarért is képes lefotozni valakit, csak buzologjon valami a nagyszoba kozepén. Van egy fazon, akinek a nevét nem irnám le, mert még kellemetlen lenne. Annyi elég, hogy az urge o'cson arul(j)ta a portrét csajoknak a neten egy ujpesti getto kozepén. A lényeg, hogy a metromegallotol 5 percre.

Ez a fazon jo munkas ember. Nincs kétség, olcso, portfolio tele dogos prolimacákkal ahogy kidobjak a cicit es beszivják a levegot.
Tortént egyszer, hogy emberunket felhivta egy leendo kliens, aki Jocokent mutatkozott be es kozolte, hogy egy haverja ajánlotta, mert a csajárol csinalt dogos képeket. Joco bemondta, hogy O a dunantul használtruha királya (manapság bodzaszedonek mutatkozna be) és nagyon nagy otlete van! O most nyitni fog 9 boltot és egyeni design kereteben akar saját képeket a goncokrol.
Emberunk, akit nevezzunk Mr. Palinak... - nagyon megszeppent. Egyrészt érezte az áthato akaratot, ahogy az éteren keresztul átterjedt rá a gecinagy cigány hangja, másrészt meg Joci bemondott egy kemény osszeget neki... és itt lett a probléma. Mi is az a "kemény" osszeg. Mert az iparnak megvan az ára. Mégha olyan csevenyészett szarrol, mint a fotozasrol beszélunk, annak is!

Kezdjuk ott, hogy Magyarországon, ahol minden "bratyiba" megy és senki nem akar penzt adni semmiert (vajon miért is szar az országnak???? nem értem) az emberek azt hiszik, csak azért mert manapság léteznek digitalis masinák, a fotozás innentol kezdve nem is kerul semmibe. Azt hiszik, hogy a koltséged az ZERO mert ugye kamerám nekem is van gecosz, a mobilomba epitve! En csak azért kerlek meg éppen teged, mert én pont leszarom a dolgot és nincs idom ezzel pocsolni de mindezt én is meg tudnám csinálni - de te Mr. Fotografus - oldjad ma'n meg.

Palimadarunk ennek a szitunak lett az áldozata es mint minden hulye, simán bele is vágta a mobiljaba, hogy "király! dumáljuk meg". Joco másnap megkereste Palit, a parkoloban találkoztak, ahol Pali fel szokta szedni a klienseket. Joco egy kibaszott kancigány, de a kiforrot fajta. Meg is hivta Palit egy "kavera" de miután Ujpest kisalsoszaroson csak talponállo akad, bevitte a verdáján a legkozelebbi McDonaldsba es leforraltatott egy kávet a pultos picsával de nagyongyorsan, hogy O tudjon uzleti tárgyalni.
Joco megmondta a frankot - neki genya top quality kell, mert megiscsak O a dunantul hasznaltruha kiralya es fo tenyeszbikaja. Palinak a "garekkal" nem kell foglalkoznia - azt Joco kuldi, mert neki az van. Meg ruha is van. Hasznalt. Kuldi kilora. Palinak csak fotoznia kell oket. De szepen am! Mert Joco valami kibaszott otleteset, vonzot es modernet akar.
Joco ekkor kiteritette a kartyait - lebaszott 40ropit az asztalra es kozolte - tessek, ez a tied... Pali meg ott helyben beszart.
Pali a beszaras otletet dedelgette mar egy ideje, mar amikor kozoltek, hogy uljon be egy kancigany Audijaba akkor be akart kulazni, de most, hogy ott volt a penz negyede mar nem volt kiut. Ugy elfingotta magat, hogy ott mar nem volt mit magyarazni. Felmarta a dellat es irany a retardalt slozi, mert a felnott ferfi az eppen foglalt vol. Joco persze szenne rohogte magat es lelepett mielott Pali vegzett. Csak nem visz el egy ilyen fostos kis szart akinek most perkalt le eloleget.

A melo hetfon beindult. Hetfo 11-kor Pali lent allt a parkoloban, varta az elso "szallitmanyt". Nem Joco jott, hanem 3 mokka, akik egyenkent ertek kb. 9evet. Ezek kipasziroztak magukat a csotresz bomosbol, majd kiszedtek belole tovabbi ket bulat es 4 fekete szemeteszsaknyi goncot. Pali meg mondta, hogy "itt tegyetek le" - a lepcsohaz aljaban - mert nem merte felengedni a cigokat a kecoba. Nana - eltunt volna meg a karnis is geci ahogy azok bemertek a Palit.
Pali meg csinalta amit mondtak neki. Fotozott. Fotozott ahogy O megszokta. Meg a csajat is atrendelte, hogy keszitsen jegyzeteket, hogy melyik csaj, milyen ruciban, milyen pozban hanyszor... kemenyen vitte az uzletet amit csinal.
Mosolyogj! Ne nezz a kameraba. Nezz jobra. Nezz a kameraba. Cicit ki! Feneket ki. Csabosan nezze'! Ugyes!

Aztan egy het es kb. 5000 foto es 300 kulonbozo ruhakombinacio utan, pentek este megpihent. Ugy gondolta itt a vege. O megdolgozott kemenyen a penzeert. Ekkor jott meg az Sms - kuldtem e-mail, Joco. Megnezi a mailt...
Joco tenyleg jol kente az uzletet. Nem am a Nogradi suttyo cigany a ficko - olaszba meg osztrakba jar minden heten es nezi am az ottani divatot. Kuldott is egy e-mail, hogy "na ilyen kepekre gondoltam kisapam! Ilyenek lesznek, ez lesz a mi arcvonalun!" es az e-mail csatolmanya telis tele kibaszott 1. osztalyu marketingfotoval... kemeny cuccal, nem Magyar minoseg! total, brutal stuff - M&S, FCUK, ZARA, Armani meg hasonlo cuccok plakatjai... Na ez volt a pont amikor Pali elkezdett panikolni. Most mi lesz geic... ha a kepeket megmutatja a cigonak, az leoli mint a suldomalacot ujev elott baszod es meg a lakasat is kipakoljak a negyven rongyert. Panikot kapott.

Nagy panikolasaban felhivta a haverjat az Ottot, az meg betanacsolta neki, hogy csorogjon rank, megadja a szamunkat. Mi nem vettuk fel, ezert Pali kinezett minket a neten es geci volt energiaja elautozni a studioba ami akkor meg Budan volt szemelyesen. El volt teljesen keseredve.
Csengetett, mi meg neztuk, hogy ki a fasz. Beengedtuk, az ajtoban ott alt a Budapesti fotosok jomunkasembere. Mindenki halott mar rola, de O meg sosem halott masokrol. Tipikus. Nem is tudta miert jott... csak jott mert el volt keseredve. Eloadta a tortenetet nagy roviden, mi meg neztunk es alig birtuk egymast rugdalni, hogy "ne rohogjed ma' ki a kis geci! miny'a sir vazeg..." - Thomas meg belokte neki, hogy - Es mi miben segithetunk neked?
Az arc elkerte a Lee Mac-jet es megmuatta, hogy miket var a cigany. Mi meg nem birtuk tovabb... a Pali elkezde elmagyarzni nekunk, hogy az e-mail-ben atkuldott kurvadraga marketingmelo az aztan micsoda minoseg es tuti, hogy azokat aztan nem is dslr-re csinaltak meg ilyenek... emlekszem a Lee kozolte, hogy " apa.. ne vetitsel mar, hogy te ezt tudod! ha tudod de nem csinalod akkor nem tudod.. akkor meg mit pofazol? minek vagy itt???" vegul megegyeztunk abban, hogy Pali nem vetit tovabb es bemondja a penzt... ekkor kozolte, hogy 150 ezer.

Egy darabig csend lett...

- kepenkent?
- nem... 150 000 az egeszert...
- de mit akarsz tolunk?
- segitsetek mar...
- mi a faszt? eltuntetni a hulladat amit a cigok hagynak hatra?
- ne basszal mar! segitsetek mar ezt befotozni!?

Eljutottunk arra pontra, hogy konyorgott. Thomas toltott neki egy koalt, hogy nyugodjek le, mi meg addig megtargyaljuk mit tehetunk. 10 perc rohoges utan kordeultuk es megmondtuk neki, hogy szopo agon van.
Megcsinaljuk a melot, de!
- nem vallalunk melos felelosseget, szoval ha cigo beszol, hogy a hasznal devergos pufikabat nincs befotozva az az O sara!
- az arban nincsenek benne  csajok, azokat hozza O, azokert sem vallalunk felelosseget - ha a cigonak nem jonnek be a bigek, attol O meg perkal
- elore perkal!
- nem pofazik bele a meloba, azert jon, hogy iranyitsa a sunakat es a ruhaelosztast de nem kukucskal, nem osztja az eszt es nem pofazik bele a meloba.
- ja... es elore perkal!
Majd Lee elebaszta az arlistat es rabokott a melo iranyarara. Pali ekkor erezte magat igazan Palimadarnak... rajott, hogy a cucc amit bevallalt az alsohangon a 3x-osarert porog mint amire O rabolintott.. legalabbis abban a minosegi osztalyban amit a kliens akar.
- en ezt nem tudom elore kifizetni.
- kartyat is elfogadunk!
Erre osszeomlott... Mondutk neki, hogy ne sirjon, mert az nem ferfias - hivja fel a cigot es beszeljen vele. Nem nagyon merte, de vegul felhivta. A cigo eleg normalisan fogadta a dolgot - Pali betalalta azt amit a feluton megerkezo Szilvike (a smikeslanyunk) kedvesen elmagyarazott neki, hogy megvannak a "studiofotok" de az altala feluton feldobott minoseghez, ahoz am kurva sok cucc es tervezes kell meg hat ugye ide meg benya a kulso scene-ekhez stb. es sikerul a cigobol kienekelnie egy kis zsozsot.

Masnap meg mentunk fotozni. Pali felhajtott 3 pinat ingyert, akik akartak fotokat a pasijuknak mutogatni, betette a nojet meg a 10 bala hasznalt ruhat a Suzukiba es kijott a Flotillahoz ahova rendeltuk oket.
Mi felbasztuk a fenyeket, egymasraneztunk es rohogve befotoztuk a csajokat egy korben egy polaroid back-el. Aztan a digitalissal.
A Pali persze csak azt latta, hogy csattognak a fenyek meg egy Hasselblad zakatol. Mikor kozel akart jonni, a Thomas kozolte, hogy - megbeszeltuk kollega, hogy nincs leskelodes! az ar nem tartalmazza az oktatast!.
Majd otthon rohogve be-lapscanneltuk a cuccot es kb. 2 perc alatt egy batch edit utan kaptunk egy fasza, egyedi filmlook-ot. Atkuldtuk Palinak.

Pali masnap felhivott minket es szitne kiugrott a borebol. A cigo odaig volt a fotoktol es mekkora orom volt ez neki!... de megse... van egy kis gond. A cigo kidobott neki nehanyat a fotokbol amikbol kell neki nyomtattatni kurvanagyot, de a kepek amiket atdobtunk azok nem mennek nagyobbra mint poster meret.
Thomas felvilagositta, hogy olvassa el a szerzodest amit alairt! Nem a kisbetuset, hanem a kiemelt nagybetuset! Ott pedig ott diszelgett, hogy a kepekbol mi csupan indexkepeket adunk illetve maximum postermeretueket... ha nagyobb kell, azt mi intezzuk... penzert.

Pali meg egy ideig alkudozott meg egy izben csunyan beszelt, miszerint mi "atbasztuk" de szerintunk meg "megmentettuk a koszos, olcso kis segget" es ezelott az erv elott meg kelett hajolnia. Pali azota is a sajat zsebebol fizeti ki evente ket-harom alkalommal a nyomatatast.

Szamolni tudni kell bazdmeg, ezt mi is megtanultuk a sajat borunkon... ez a busines geci.

A bejegyzés trackback címe:

https://f8inc.blog.hu/api/trackback/id/tr51006800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása